Paniekvoetbal in Teams verband

Ik heb een hekel aan voetbal, ik weet er ook helemaal niets van, de regels ken ik niet eens (echt waar!) en stiekem ben ik best blij dat ik in deze Corona periode niemand over voetbal hoor. Sorry! 

Toch moest ik vorige week aan voetbal denken. Ik zat heerlijk te lunchen met man- en zoonlief, hier maak ik extra tijd voor, wat een cadeautje om tijdens deze Corona crisis dagelijks met man- en kindlief te mogen lunchen. De telefoon gaat, een klant aan de lijn. Hij en zijn team zijn enthousiaste gebruikers van Microsoft Teams. Hij begrijpt niet waarom één van zijn zakenrelaties, een meubelfabrikant met 17 medewerkers, niet veel met Microsoft Teams kunnenOf ik dit bedrijf op weg kan helpen.  

Zoals ik al vertelde, Ik heb een hekel aan voetbal en moest toch gelijk aan voetbal denken, paniekvoetbal wel te verstaan! Eigenlijk best logisch als ineens je bedrijf op zijn kop staat vanwege de Corona crisis en je gedwongen wordt om a la minute anders te gaan denken en werken. In dit geval hoorde de ondernemer veel mooie verhalen over Teams, met Teams kon je snel schakelen en kunnen alle medewerkers thuis doorwerken. Om snel te handelen werden er een aantal Teams en kanalen aangemaakt in Teams en ging er een bericht naar alle medewerkers met de mededeling “vanaf vandaag gaan we thuiswerken met Microsoft Teams”.  

Zie je het voor je dat SC Heerenveen (als ik dan toch een club moet noemen dan ga ik als Fries uiteraard voor Heerenveen, sorry Leeuwarden!) mij een belangrijke wedstrijd mee laat spelen? Je hebt een mooie club, een geweldige basis (dat klopt toch?) en dan laten ze mij, een onervaren speler meedoen. Zie je het voor je? Zo gaat dat dus ook met Teams, een goede voorbereiding, een goede basis is van groot belang om goed te kunnen pasen en samen scoren.  

Ik heb korte meets, in Teams uiteraard, met alle medewerkers en het management gehouden. Met als resultaat een mooie inventarisatie van missie, visie, frustraties, wensen, dromen, werkwijzen en procedures. Wat een geweldige input kreeg ik van alle betrokkenen tijdens de inventarisatie- en brainstormsessies. Een implementatieplan met Smart geformuleerde doelen was dan ook snel gemaakt. In het plan o.a., de stappen, het tijdspad, de verwachtingen, de taken en verantwoordelijkheden.  

En dan vandaag tijdens het checken van mijn mailbox, niet alleen een dankmail van onze tevreden klant maar ook een van de meubelfabrikant. Onze aanpak werkt perfect voor hem en zijn team. Mijn dag kan niet meer stuk. Wat zal ik straks lekker slapen.  

De aanpak die ik overigens kies om Microsoft Office 365 en/of Teams te implementeren laat ik volledig afhangen van het team, de bedrijfscultuur, de voorkennis, teamgrootte etc.  

Bij de meubelfabrikant heb ik een aantal zaken mogen doorvoerensamen met medewerkers heb ik de etiquette voor online werken en thuiswerken gemaakt. Dat geeft rust als je weet wat er wordt verwacht van jouw manier van communiceren, maar ook dat er rekening wordt gehouden met je kids die ook de nodige aandacht vragen. Vervolgens hebben we Teams opnieuw ingericht en gekoppeld aan One Drive. We hebben in kaart gebracht welke rol ICT inneemt binnen alle bedrijfsprocessen, dat werkt verhelderend, de computer met software werd nu een belangrijk middel om efficiënter te kunnen samenwerken. 

Ik kan mij zo voorstellen dat je bij voetbal kijkt naar de samenstelling van het team, wat zijn iederes kwaliteiten en hoe komen deze het beste tot hun recht. Precies datzelfde hebben wij voor de meubelfabrikant gedaan. Iedereen ervaart nu een stuk eigenaarschap.  

En net zoals de regels (ik ga mij hier toch maar eens in verdiepen!) belangrijk zijn bij voetbal en zorgen voor structuur, zo geldt dat ook bij het werken in een team met Teams. Hoe is de structuur opgebouwd, wie mag wijzigingen aanbrengen, wie beheert de online omgeving?  

Evalueren is ook een belangrijk onderdeel van het voetbalspel, ik kan mij zo voorstellen dat de trainer en voetballers na de wedstrijd willen leren ven hun spel om het de volgende keer nog beter te doen. Dat geldt ook voor het online samenwerken in Teams. Met name in het begin is het belangrijk om te evalueren en de successen te vieren en de verbeterpunten te verwerken. 

Scroll naar boven